
Balans Ayarı Nedir, Nasıl Yapılır ve Neden Bozulur ?
31 Temmuz 2018

Balans Ayarı Nedir?
Aileniz ile birlikte seyahat ederken eğer direksiyonun veya aracınızın titrediğini fark ettiyseniz aracınızın balans ayarları bozulduğundan emin olabilirsiniz. Balans ayarı yani dengeleme olarak da bilinen bu işlem, aracın belli hızlarda dönen lastiğin rezonansını düzenleyip yalpalama yapmaması için yapılan işlemdir. Eğer balans ayarını ihmal ederseniz direksiyonun titremesiyle beraber güvenli sürüşünüzü kaybedersiniz. Böylece, hem kendi ailenizi tehlikeye atmış olursunuz hem de karşı tarafın hayatını tehlikeye atarsınız.
Hangi sıklıklarda balans ayarı yaptırmalıyım?
Aracınızın titremesini beklemeden her 5000 Km’de bir lastiklerin ön arka yapılarak lastiklerin düzenli aşınmaları da sağlanmaktadır.
Balans ayarı neden bozulur?
Aracınız km yaptıkça lastiklerdeki diş derinlikleri azaldığından dolayı tekerlekte bulunan ağırlık dengesi değişir. Böylece, jantın üstünde veya kenarında bulunan kurşunlar ağır gelmeye başlar ve zamanla rezonans yapmaya başlar ki bu etken de araçta balans şikayetine sebebiyet vermektedir. Diğer bir etken ise otomobilin çukura düşmesi, kaldırıma çıkması gibi durumlarda jantın eğilerek ekseninde dönmemesinden dolayı balans şikayeti meydana gelmektedir.
Balans Ayarı Nasıl Yapılır?
Balans işlemi için lastiği balans makinemize bağlıyoruz. Jant üzerindeki veya kenarlarındaki kurşunları ayar bozuk çıkmasın diye çıkartıyoruz. Balans makinesi lastiği kendi ekseni etrafında döndürüyor bu arada içerisindeki gözler yardımıyla birlikte nereye yeni kurşun takılacaksa orada duruyor. Makinemizde çıkan değerlere göre jantın gösterilen kenarına gösterilen miktarda videomuz’da 30 gram olduğu için 30 gram yeni kurşun takıyoruz. Makinemizin kapağını tekrar kapatıp yeni gelecek değerleri bekliyoruz. Sonuçlar makineye göre değişmekte olup OK-OK yani Tamam-Tamam şeklinde uyarı geldikten sonra lastiğimizi aracımıza takmak üzere çıkartıyoruz.
Yorumlar
Bu yazı yoruma kapatılmıştır.